حتما شما هم کموبیش شنیدهاید که نوشابه برای سلامتی بدن مضرات زیادی دارد، اما احتمالا دقیقا نمیدانید عوارض جانبی نوشابه چقدر وحشتناک هستند. نوشابه قند زیادی دارد و به همین علت میتواند منجر به دیابت و تخریب دندانها شود. شاید پیش خودتان فکر کنید مصرف نوشابههای بدون قند یا رژیمی هیچ ایرادی ندارد. اما این تصور کاملا اشتباه است. اگر هنوز قانع نشدهاید که نوشابه را از رژیم غذایی خود حذف کنید، این مقاله را بهطور کامل بخوانید.
چاقی فقط یکی از مضرات نوشابه است. علت رابطهی بین چاقی و نوشابه ممکن است بهطور مشخص، وجود کالری زیاد در آن باشد. فقط یک قوطی نوشابه، تقریبا ۱۴۰ کالری دارد. نوشابه با وجود اینکه کالری زیادی دارد، به رفع احساس گرسنگی هیچ کمکی نمیکند. اگر قصد کاهش وزن دارید، نوشابه نخورید؛ وگرنه تمام زحماتتان به باد میروند.
بعضی از افراد برای اینکه مشکلی در قند خونشان ایجاد نشود، به جای نوشابهی معمولی، نوشابهی رژیمی مصرف میکنند. واقعیت این است که هم نوشابهی معمولی و هم نوشابهی رژیمی با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در ارتباط هستند. افزایش قند خون ناشی از مصرف نوشابه بدن را مجبور میکند قند را به چربی در کبد تبدیل کند.
به این ترتیب، ذخایر چربی موجود در کبد طی شش ماه، ۱۵۰ درصد افزایش پیدا میکنند. این مسأله احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد. یک مطالعه به این نتیجه رسید که شیرینکنندههای مصنوعی ممکن است هوس خوردن قند طبیعی را افزایش دهند و شما را بیشتر در معرض ابتلا به دیابت قرار دهند.
قند زیاد موجود در نوشابه دندانها و لثهها را میپوشاند. چندین مطالعه نشان دادهاند که نوشابه تأثیرات خطرناکی روی دندانها دارد. نوشابه حاوی اسیدهایی مثل «اسید فسفریک و اسید کربنیک» است.
این اسیدها باعث ایجاد یک محیط بهشدت اسیدی در دهان میشوند و دندانها را در مقابل پوسیدگی آسیبپذیر میکنند. این اسیدها بهتنهایی مضر هستند، اما زمانی که با قند ترکیب شود، خطرناکتر هم میشوند.
اگر چربی شکمتان افزایش پیدا کرده است، یکی از علل آن میتواند مصرف نوشابه باشد. قند تصفیه شدهی موجود در نوشابه بهسرعت در بدن جذب شده و باعث میشود قند خون افزایش پیدا کند. این موضوع، تولید انسولین را تحریک میکند و میتواند قند را به چربی (بهویژه در اطراف شکم) تبدیل کند.
شاید نمیدانستید، اما درد مفصلی یکی از مضرات نوشابه است. در یک مطالعه نشان داده شد نی که بهطور مرتب نوشابههای شیرین مصرف میکردند، افزایش احتمال ابتلا به آرتریت روماتوئید (RA) را تجربه کردند. این عارضهی دردناک یک نوع بیماری خودایمنی است که میتواند منجر به درد مفصلی شود. علائم این عارضه شامل درد، تورم و گرفتگی مفاصل میشود.
سنگ کلیه که یک بیماری دردناک است، در نتیجهی تجمع تدریجی مواد معدنی در کلیه رخ میدهد. این رسوبات در نهایت از کلیه به میی (لولهای که کلیه را به مثانه متصل میکند) راه پیدا میکنند.
متأسفانه احتمال ابتلا به این عارضهی ناخوشایند در افرادی که بهطور مرتب نوشابه مصرف میکنند، بیشتر میشود. مصرف زیاد قند و کمآبی بدن با افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه در ارتباط است. نوشابه منجر به هر دو مشکل ذکر شده (کمآبی و سنگ کلیه) میشود.
بطریهای پلاستیکی نوشابهها معمولا حاوی مواد شیمیایی به نام BPA هستند. تحقیقات نشان دادهاند که این مادهی شیمیایی ترکیباتی که با آن تماس پیدا کنند را آلوده میکند. نتیجهی این مسأله، بروز مشکلات رفتاری در مصرفکنندگان میشود. محققان در دانشگاه کلمبیا به این نتیجه رسیدند که بین مواجهه با BPA و افزایش مشکلات رفتاری ارتباط وجود دارد.
یکی دیگر از مضرات نوشابه، نارسایی قلبی است. برای حفظ سلامتی و افزایش طول عمر، دور نوشابه را خط بکشید. تحقیقات نشان میدهند که مصرف نوشیدنیهای شیرین ممکن است منجر به نارسایی قلبی شود. نارسایی قلبی هم با دیابت، اضافه وزن و فشار خون کنترل نشده در ارتباط است. مصرف منظم نوشابه و سایر نوشیدنیهای شیرین منجر به همهی عوارض ذکر شده میشود.
هر بار که نوشابه میخورید، احتمال ابتلا به سکته در شما افزایش پیدا میکند. نوشابه بهطور مستقیم باعث افزایش ذخایر چربی در بدن میشود. بعضی از این چربیها میتوانند منجر به سفت شدن سرخرگها، از جمله سرخرگهای نزدیک مغز شوند و از این طریق، احتمال ابتلا به سکته را بیشتر کنند. آسانترین و بهترین روش برای بهبود سلامت شریانها، قطع مصرف نوشابه است.
مصرف نوشابه بهطور مستقیم با عادتهای غذایی ناسالم ارتباط دارد. مصرف یک قوطی نوشابه باعث میشود هوس خوردن نوشابهی بیشتری کنید که این موضوع باعث میشود کنترل قند مصرفیاتان را از دست دهید. علاوه بر این، نوشابه معمولا با غذاهای ناسالم مثل همبرگر، پیتزا و سیبزمینی سرخ کرده خورده میشود که همگی برای سلامتی بدن مضر هستند.
اگر میخواهید زمانی که سنتان بیشتر شد سیستم قلبی و عروقیاتان قوی بماند، همین امروز مصرف نوشابه را قطع یا به حداقل برسانید. مطالعات نشان میدهند افرادی که نوشابه مصرف میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به سکته، حملهی قلبی یا مرگ ناشی از بیماری قلبی و عروقی قرار دارند. عوامل دیگر مثل استعمال دخانیات، ورزش نکردن و رژیم غذایی ناسالم هم میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش دهند.
افزایش سطح کلسترول خون از دیگر مضرات نوشابه است. یک بطری نوشابه، بیشتر از میزان قند لازم بدن در روز قند دارد. مطالعات رژیم غذایی سرشار از قند را با افزایش سطح کلسترول بد (LDL) و کاهش سطح کلسترول خوب (HDL) مرتبط میدانند.
باکتریهای روده میتوانند روی همه چیز از سلامت دستگاه گوارش تا تثبیت ذهنی تأثیر بگذارند. این یعنی حفظ سلامت روده اهمیت زیادی دارد. قند موجود در نوشابه باعث تغذیهی باکتریهای بد روده میشود و به همین خاطر به باکتریهای سالم که به حفظ سلامتی بدن کمک میکنند، غذای چندان زیادی نمیرسد.
یک مطالعه نشان داد که باکتریهای روده بعد از مواجهه با شیرینکنندههای مصنوعی موجود در نوشابه ممکن است واکنش منفی نشان دهند و باعث تغییرات متابولیک شوند. این موضوع منجر به افزایش احتمال ابتلا به اضافه وزن، اختلالات شناختی و مشکلات دیگر میشود.
رنگ نوشابه ممکن است باعث سرطان شود. نوشابهها حاوی رنگ، مواد افزودنی و طعمدهندههای مصنوعی هستند که همگی میتوانند بهطرز چشمگیری احتمال ابتلا به سرطان رودهی بزرگ (سرطان کولورکتال) را افزایش دهند.
گیرندههای لپتین موجود در بدن در صورتی که بهدرستی کار کنند، بعد از غذا خوردن احساس سیری میکنید. یکی از مضرات نوشابه این است که باعث مقاومت به لپتین میشود.
یک مطالعه به این نتیجه رسید که مصرف بیش از حد فروکتوز، شیرینکنندهی استفادهشده در بسیاری از نوشابهها، با مقاومت به انسولین ارتباط دارد. به مرور زمان این مسأله میتواند منجر به گرسنگی، اضافه وزن، دیابت و افزایش احتمال ابتلا به بعضی از بیماریهای مزمن میشود.
نوشابه حاوی فسفات و قند است که نشان داده شده هر دو سرعت فرآیند پیری را افزایش میدهند. کافئین موجود در نوشابه بدن را کمآب کرده و قند آن منجر به پف کردن میشود. مواد شیمیایی مضر نوشابه میتوانند روی پوست تأثیرات پیرکننده داشته باشند و شما را در معرض خطر ابتلا به چینوچروک و خطوط ظریف قرار دهند.
نوشابهها حاوی روغن نباتی برومین (BVO) هستند که نه تنها باعث ناباروری میشود، بلکه میتواند تأثیرات منفی روی سیستم عصبی مرکزی داشته باشد و منجر به از دست دادن حافظه، ضعف عضلانی، ضعف و خستگی و مشکلات روحی شود.
اگر فکر میکنید با مصرف نوشابههای قوطیدار به جای نوشابههای حاوی بطری پلاستیکی از مضرات روغن نباتی برومین خلاص میشوید، در اشتباه هستید. قوطیهای آلومینیومی هم با سرطانهای دستگاه تناسلی ارتباط دارند. اگر میخواهید احتمال ابتلا به این نوع سرطانها را کاهش دهید، نوشابه را کنار بگذارید.
نوشابهها سرشار از شیرینکنندههای مصنوعی و طبیعی هستند که هر دو محرک سردرد میگرنی محسوب میشوند. علاوه بر این، نوشابهها بدن را کمآب میکنند که این موضوع هم در ابتلا به سردرد میگرنی بیتأثیر نیست.
همانطور که در بالا اشاره کردیم، کمآب شدن بدن یکی دیگر از مضرات نوشابه است. اگر فکر میکنید با خوردن نوشابه به بدنتان آبرسانی میکنید، در اشتباه هستید. کافئین موجود در بسیاری از نوشابهها ادرارآور است و به همین دلیل باعث کمآبی بدن میشود. به مرور زمان، این مسأله منجر به کاهش سوختوساز بدن، عدم تعادل الکترولیت، احتباس آب و ضربان قلب نامنظم (آرتیمی قلبی) میشود.
نوشابهها حاوی یک ترکیب بهشدت آلرژیزا به نام «سدیم بنزوات» هستند که این ترکیب در بسیاری از نوشابهها با «پتاسیم بنزوات» جایگزین شده است. این جایگزینی هیچ نفعی برای افراد مبتلا به حساسیت ندارد. هر دو ترکیب ذکر شده با کهیر و آسم در ارتباط هستند. با مصرف نوشابه باعث بدترشدن علائم حساسیت خود نشوید.
اگر دچار مشکلی در سیستم لنفاوی هستید، مصرف نوشابه میتواند یکی از علل ابتلا به این عارضه باشد. تحقیقات عنوان میکنند که شیرینکنندههای مصنوعی موجود در نوشابهها با افزایش خطر سرطان غدد لنفاوی (لنفوم) در ارتباط هستند. اگر سابقهی خانوادگی ابتلا به این بیماری را دارید یا تمایل دارید احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش دهید، اولین کاری که باید انجام دهید، قطع مصرف نوشابه است.
شاید نمیدانستید، اما یکی از مضرات نوشابه افسردگی است. اگر علت را میخواهید باید بگوییم که نوشابه مقدار زیادی فروکتوز دارد که میتواند با اسیدآمینههای هورمون سروتونین (هورمون شادی) واکنش منفی نشان دهد.
فروکتوز به این اسید آمینهها آسیب میزند و آنها را از دسترس خارج میکند. این موضوع باعث کاهش سطح سروتونین در مغز میشود. به مرور زمان، این موضوع افسردگی را به دنبال دارد.
مصرف الکل تنها علت آسیب دیدن کبد نیست. قند اضافی نوشابه با بیماری کبد چرب غیرالکلی ارتباط دارد. قند موجود در نوشابه بسیار زیاد است؛ به همین دلیل بدن نمیتواند آن را بهطور مناسب پردازش کند و آن را به چربی در کبد تبدیل میکند. به مرور زمان، این موضوع باعث بروز بیماری کبد چرب میشود که میتواند احتمال ابتلا به سندرم متابولیک و مرگ زودرس را افزایش دهد.
ترکیبات مضر نوشابه، خواب را هم تحت تأثیر قرار میدهند. اگر در خوابیدن مشکل دارید، یکی از علتها ممکن است مصرف نوشابه باشد. نوشابه کافئین نسبتا زیادی دارد که سوختوساز آن توسط بدن میتواند نصف روز طول بکشد. اگر در وعدهی شام با غذایتان نوشابه بخورید، احتمالا هنگام خواب دچار مشکل شوید.
اگر خواب کافی و باکیفیت نداشته باشید، تمام طول روز احساس خستگی میکنید و عملکرد خوبی نخواهید داشت. علاوه بر این، مطالعات مختلف نشان دادهاند که بین کمخوابی و اضافه وزن ارتباط وجود دارد. بنابراین شبها نوشابه نخورید.
منبع:
eat this
اخبارعمومی
درباره این سایت